The Economist: Το Ubuntu είναι η πηγή της ανοδικής πορείας του Linux

, The Economist: Το Ubuntu είναι η πηγή της ανοδικής πορείας του LinuxΤο ηλεκτρονικό περιοδικό The Economist κάνει τρεις τεχνολογικές προβλέψεις για το 2008. Οι δυο πρώτες αφορούν τη χρήση του διαδικτύου ενώ η τρίτη μας αφορά όλους, είτε σερφάρουμε στο διαδίκτυο είτε όχι. Σύμφωνα με την τρίτη πρόβλεψη του The Economist η τεχνολογία πρόκειται να γίνει πιο ανοικτή: Το 2008 θα δούμε περισσότερο εταιρίες που έχουν αναπτυχθεί στηριζόμενες σε κλειστές – ιδιόκτητες τεχνολογίες, να υιοθετούν “ανοικτές” πρακτικές και τεχνολογίες.

Οι ειδήμονες συμφωνούν: Ούτε η Microsoft, ούτε η Apple μπορούν να συναγωνιστούν στα νέα χαμηλά επίπεδα τιμών που αποζητούν εταιρίες που προσπαθούν να μειώσουν το κόστος. Με το λογισμικό ανοικτού κώδικα να ωριμάζει ταχύτατα, το Linux, το OpenOffice, ο Firefox, η MySQL, το Evolution, το Pidgin και ακόμα 23.000 άλλες εφαρμογές Linux που διατίθενται δωρεάν δείχνουν περισσότερο από έτοιμες να καλύψουν αυτό το κενό. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς οι θιασώτες του Linux σύντομα θα ξεπεράσουν τους εθισμένους στην πλατφόρμα Macintosh. Ο Linus Torvalds θα πρέπει να είναι πολύ περήφανος.

Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο της ανάλυσης του The Economist αποτελεί το που βλέπει να έχει τη μεγαλύτερη απήχηση το λογισμικό ανοικτού κώδικα (Linux) και γιατί (Ubuntu): Είναι κυρίως η δημιουργία του Gutsy Gibbon ή αλλιώς Ubuntu 7.10 από την Canonical… Το Ubuntu (και οι παράγωγες διανομές Kubuntu, Edubuntu και Xubuntu) έχουν εξομαλύνει τα περισσότερα από τα δύσκολα και περίπλοκα για τους μη τεχνικούς χρήστες σημεία του Linux βελτιώνοντάς το ταυτόχρονα αισθητικά και λειτουργικά ώστε να γίνει πιο κατάλληλο για χρήση γραφείου.

Χωρίς αμφιβολία, το Gutsy Gibbon αποτελεί την πιο περιποιημένη, ολοκληρωμένη και φιλική προς το χρήστη διανομή Linux που υπάρχει μέχρι στιγμής. Είναι τώρα πιο εύκολο να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις το Ubuntu από ότι τα Windows. Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στον τομέα των γραφικών, και κυρίως των γραμματοσειρών, κάνοντάς τα το ίδιο διαισθητικά και ελκυστικά με αυτά των Mac.

Όπως και άλλες διανομές Linux για εφαρμογές γραφείου, το Ubuntu λειτουργεί τέλεια σε χαμηλών επιδόσεων μηχανές που δεν μπορούν να εκτελέσουν ικανοποιητικά τα Windows XP, πόσο μάλλον τα Vista Home Edition ή το OS-X της Apple.

Το ubuntu δέχεται πλέον την αναγνώριση που του αξίζει. Δεν θα έλεγα βέβαια ότι μπορεί να του αποδοθεί το σύνολο της προόδου και εξέλιξης του Linux, αλλά σίγουρα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως στην προώθηση του Linux για χρήση γραφείου, την εποχή μάλιστα που άλλες μεγάλες παραδοσιακές διανομές είχαν εγκαταλείψει την ιδέα του “Linux στο γραφείο” για να επικεντρωθούν στα προϊόντα για server που θα τους απέφεραν περισσότερα κέρδη.

Πηγή: ktogias.wordpress.com

Δείτε επίσης:
> Tannoy Arena Lite: Ίδια απόλαυση, λιγότερες θερμίδες
> Φορητό ηχοσύστημα της BOSE για το Apple iPod
> Κωδικός: Home Cinema – Διάβασε πριν αγοράσεις

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tasosvel

Τα Ubuntu είναι πολύ καλή και εύκολη έκδοση Linux. Ηταν τα πρώτα linux που δοκίμασα και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος. Ταχύτατα, εύκολα και με πληθώρα εφαρμογών. Επίσης έχουν ένα εντυπωσιακό περιβάλλον που μοιάζει με το aero των Vista , αρκεί να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή.

Πάνας

Χμμμ…
Προβληματίζομαι αρκετό καιρό τώρα αν θέλω να αλλάξω σε Ubuntu.
Νομίζω ότι έφτασε πλέον η στιγμή.

Κώστας Βλαχάκης

Είχα βάλει και εγώ πριν μερικά χρόνια μια έκδοση linux αλλά μετά δεν ασχολήθηκα παραπάνω. Κάποια στιγμή που θα βρω χρόνο θα ασχοληθώ. Αυτό που βαριέμαι είναι να κάτσω να συγκεντρώσω το πρόσθετο λογισμικό όπως antivirus, players, video editing κ.τ.λ.

ktogias

Costas, antivirus στο linux δεν χρειάζεσαι (δες εδώ για κάποιες απλές πρακτικές που αρκούν για την προστασία ενός υπολογιστή με linux). Όσο για τις περισσότερες από τις πρόσθετες εφαρμογές που θα χρειαστείς είτε περιέχονται στη βασική εγκατάσταση του λειτουργικού. Στο πρώτο boot σε μια νέα εγκατάσταση ubuntu έχεις σουίτα εφαρμογών γραφείου OpenOffice, web browser Firefox, Pigdin για άμεσα μηνύματα (AIM, MSN, ICQ, Jabber κλπ) και chat, το Evolution για email, τον Totem media player για αναπαραγωγή βίντεο και ήχου, το Rythmbox media player για διαχείριση και αναπαραγωγή της ψηφιακής μουσικής σου συλλογής, το Serpentine audio CD creator για δημιουργία audio cd από την ψηφιακής μουσική σου συλλογή, το Sound Juicer CD extractor για ripάρισμα audio cds, το F-Spot photo manager για διαχείριση συλλογής φωτογραφιών, το Gimp Image Editor για δημιουργία και επεξεργασία γραφικών, το GPartEd για διαχείριση σκληρών δίσκων (partitions, format κλπ) και πλήθος άλλων εφαρμογών που θα καλήψουν σχεδόν κάθε ανάγκη σου. Ενώ υπάρχουν ακόμα περισσότερες (πάνω 16.000 εφαρμογές) διαθέσιμες στα κανάλια λογισμικού (repositories) του ubuntu που μπορείς να βρεις, να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις αυτόματα μέσω του διαχειριστή πακέτων synaptic κυριολεκτικά με 2 κλικ. Το synaptic διατηρεί και ενημερώνει αυτόματα μια βάση δεδομένων με όλες τις διαθέσιμες στα… Συνέχεια »

Κώστας Βλαχάκης

Πραγματικά φαίνεται να το κατέχεις το open source ktogias και χαίρομαι που σε καλωσορίζουμε στην παρέα μας.

Θα λάβω πολύ σοβαρά τις υποδείξεις σου και κάποια στιγμή θα πάω ubuntu 🙂

giannis k.

Γεια σας παιδιά.! Πήραν πάλι κάποιον ιό τα ΧΡ μου και επειδή έχω βαρεθεί λίγο και τους ιούς, κλπ, κλπ, σκέφτομαι μήπως είναι ευκαιρία να δοκιμάσω το Linux..

Έχω ακούσει διάφορα για αυτό το λειτουργικό όπως οτι είναι πανέμορφο, αλλά και το οτι είναι και αρκετά δύσκολο. Δεν ξέρω τί ισχύει στην πραγματικότητα. (?)

Ωστόσο το σχόλιο του “ktogias” είναι αρκετά ενθαρυντικό για μια δοκιμή.. (αν και μου κάπως δύσκολο να το αλλάζω ξανά και ξανά)
Εσείς τι λέτε? Το προτείνετε?

giannis k.

** οτι είναι αρκετά δύσκολο στο χειρισμό του εννοώ **

tasosvel

προσωπικά νομίζω πως ένα μηχάνημα με dual boot είναι ότι πρέπει. Να έχεις και xp και linux. Κι εγώ έχω σε ubuntu σε ένα από τα pc μου , δεν είναι δύσκολα απλά πρέπει να βρείς τα προγράμματα που σε βολευουν.

giannis k.

Για την ακρίβεια, εγώ Τάσο, εκτός του οτι έχω κολλήσει “ιό” δεν έχω και το cd των ΧΡ (δεν υπάρχει.!) για να τα ξαναπεράσω ή να τα βάλω και τα δύο (που θα το ήθελα πολύ).. οπότε έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να γίνει format και σκέφτηκα μέχρι να ξαναγοράσω τα ΧΡ, να δοκιμάσω το linux..

Τώρα αυτό με τις εφαρμογές (όπως κι ένα άλλο ποστάκι για το περιβάλλον εργασίας [το KDE]) δεν τα γνωρίζω ακόμα ούτε ξέρω τι γίνεται με αυτά όλα, αλλά φαντάζομαι θα τα βρω σιγά σιγά…. και με λίγη βοήθεια.!
😀

tasosvel

Αφού θα του κάνεις φορμάτ μπορείς να δοκιμάσεις με τα linux. Είναι αρκετά απλά στην εγκατάσταση και βλέπεις αν σε βολεύουν. Βέβαια εξαρτάται από το τι κάνεις με τον υπολογιστή και τι προγράμματα τρέχεις. Οτι έχεις ιο δεν σημαίνει οτι απαραίτητα πρέπει να κάνεις φορματ. Ένα καλο antivirus μπορεί να τον βρεί. Δοκίμασε και το AVG Antivirus είναι δωρεάν, Google it. Όσο για τα linux υπάρχουν πολλές ελληνικές κοινότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν.

giannis k.

Μάλιστα.. Το ότι καταπονείται και με τον καιρό “καταστρέφεται” ο σκληρός δίσκος με αρκετά φορμάτ, ισχύει?

Τον δικό μου τον σκληρό τον έχω τρείς μήνες περίπου και πέραν της πρώτης εγκατάστασης των ΧΡ (τον έφτιαξα σπίτι, κομμάτια), έχω κάνει άλλο ένα φορμάτ μέχρι τώρα, λόγω λάθους..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Linux macOS Windows

Οι περισσότεροι προγραμματιστές στρέφονται στο Linux – Ξεπέρασε σε δημοφιλία το macOS

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας προγραμματιστών Stack Overflow 2022, που αναφέρει ότι το λογισμικό Linux είναι πλέον πιο δημοφιλές από το macOS της Apple, καθώς οι προγραμματιστές στρέφονται σε άλλα συστήματα.

Smartphones Windows 11 Linux

Windows Subsystem for Linux: Θα γίνει ειδικό app στο Store

H νέα έκδοση του Windows Subsystem for Linux θα πάρει τη μορφή ενός app στο Microsoft Store, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Software Apple Linux Mac

Τα Mac με Apple M1 chip μπορούν πλέον να τρέξουν και Ubuntu Linux

Μέσω της VM πρότασης της Corellium, οι χρήστες Mac με Apple M1 chip μπορούν να τρέξουν την πλήρη έκδοση των Ubuntu Linux, με μερικούς περιορισμούς.

Software Apple featured Linux

Apple M1: Μετά τα ARM Windows 10, τρέχει και Linux

Αφού μπόρεσε να τρέξει με απόλυτη επιτυχία τα Windows 10 ARM, το νέο Apple M1 chipset τρέχει πλέον και Linux, με τη βοήθεια βέβαια VM.