“Μαγειρεύοντας” τα Beat

, “Μαγειρεύοντας” τα BeatΟι στιγμές που ζει ένας Dj όταν το κοινό ανταποκρίνεται χορεύοντας και διασκεδάζοντας, δεν αλλάζονται με τίποτα. Η συγκίνηση χτυπάει κόκκινο και η αδρεναλίνη ξεχειλίζει. Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής για την κάθε περίπτωση είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός δυναμικού και αξέχαστου set, όπως και ο καλός εξοπλισμός. Όμως δεν κάνουν τα ράσα, τον παπά! Ούτε οι βελόνες, τον Jockey!

Υλικά:
-Δύο πηγές
-Ένας μίκτης
-Ακουστικά
-Ενισχυτής
-Ηχεία
-Καλή διάθεση

Ανακατεύοντας
Ο συγχρονισμός του tempo ή αλλιώς του beat (χτύπου), των εκάστοτε αναπαραγόμενων μουσικών κομματιών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά όταν με την εξάσκηση τα καταφέρεται βρίσκεστε στον σωστό δρόμο για να γίνεται ένας καλός jockey. Εδώ το πράγμα μπλέκεται. Είναι σχεδόν αδύνατο να ταιριάζει το tempo των τραγουδιών δυο διαφορετικών καλλιτεχνών, γι’ αυτό και υπάρχουν τα ρυθμιστικά pitch στα επαγγελματικά Cd players και τα πικάπ βινυλίου. Το pitch control ελέγχει την ταχύτητα του δίσκου κατά την αναπαραγωγή, έτσι μπορούμε να ‘φέρουμε’ το tempo του κάθε δίσκου (CD ή βινυλίου) στα μέτρα μας. Το ‘δύσκολο’ είναι να ματσάρουμε το beat του αναπαραγόμενου κομματιού με αυτό που βρίσκεται σε κατάσταση cue (πρόκειται να αναπαραχθεί). Όλα γίνονται με εξάσκηση και απαιτείται χρόνος για την τελειοποίηση, με την καθημερινή όμως τριβή θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Καλή αρχή
Τα βήματα είναι απλά και το μόνο που θα χρειαστεί να βάλετε είναι το μεράκι. Ξεκινήστε παίζοντας το αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι στο ένα player και βάλτε ένα άλλο σε αναμονή (cue). Για αρχή καλό θα είναι το μουσικό είδος να είναι το ίδιο.
Χρησιμοποιήστε τα ακουστικά ώστε να φτάσετε στο πρώτο χτύπο (beat) του κομματιού που βρίσκεται σε αναμονή. Αφού το βρείτε, γυρίστε εμπρός-πίσω το δίσκο ώστε να το φέρεται σε κατάσταση αναμονής ακριβώς πριν από το πρώτο beat.
Βγάλτε το ένα ακουστικό από το αυτί σας ώστε να μπορείτε να ακούτε και το αναπαραγόμενο κομμάτι και αυτό που βρίσκετε σε αναμονή. Δώστε λίγη σημασία στο αναπαραγόμενο κομμάτι ώστε να ‘πιάσετε’ τον ρυθμό του. Εξακολουθώντας να έχετε την έξοδο του δεύτερου μουσικού κομματιού στα ακουστικά ξεκινήστε την αναπαραγωγή του, πάνω στο beat του πρώτου κομματιού.
Αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι Dj’s, jogάρουν τον δίσκο μπρος-πίσω πριν την απελευθέρωσή του ώστε να αποφύγουν τυχόν καθυστέρηση, που μπορεί να προκύψει από την μη ακριβή θέση του cue. Αυτό βέβαια πραγματοποιείται μόνο με τα πικάπ βινυλίου, εκτός αν έχετε το CDJ-1000 της Pioneer που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Θα ακούτε το πρώτο κομμάτι από το ένα αυτί και με τα ακουστικά το άλλο. Προσπαθήστε να τα συγχρονίσετε με τα pitch control. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ξεκινώντας από την αρχή την αναπαραγωγή του πρώτου μουσικού κομματιού. Το ματράρισμα των beat δεν είναι εύκολη διαδικασία, έχω βρεθεί βέβαια και μπροστά σε περίπτωση που ένας φίλος μου είχε δει μόνο στο σπίτι μου μίκτη και όμως έπιασε τον ρυθμό μιξάροντας ικανοποιητικά!

Αν καταφέρετε λοιπόν να ταιριάξετε το beat των δύο κομματιών, ανεβάζοντας το ρυθμιστικό της στάθμης ήχου του δεύτερου κομματιού και παράλληλα με το crossfader, ξεκινήστε το ‘ανακάτεμά’ σας. Υπάρχουν πάρα πολλά κόλπα για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Όπως οι κοφτές απότομες κινήσεις του crossfader, το πείραγμα του ισοσταθμιστή και φυσικά οι λούπες. Ο καθένας μετά από εξάσκηση διαμορφώνει τα διάφορα κόλπα με βάση το προσωπικό του στυλ, ανακαλύπτοντας παράλληλα και δικά του, που συνολικά θα σχηματίσουν το δικό του μοναδικό προφίλ.

Δεν χρειάζεται να έχετε τα τελευταία και ποιο καινούργια μηχανήματα της αγοράς, με απλά πράγματα γίνονται πανέμορφες μίξεις. Βέβαια οποιαδήποτε καλύτερη συσκευή με διάφορα επιπλέον χαρακτηριστικά, προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και οπωσδήποτε καλύτερο αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε!

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android featured How

Γρήγορη μεταφορά δεδομένων από Android σε iPhone [How To]

Σήμερα θα δούμε ένα γρήγορο How To για γρήγορη και εύκολη μεταφορά δεδομένων από οποιοδήποτε Android smartphone σε iPhone.

Software Android Android Smartphones featured

Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τους χρήστες Android συσκευών που θα βελτιώσουν την ποιότητα χρήσης τους.

Πριν αγοράσεις How

Κινητό τηλέφωνο | Προτάσεις αγοράς, Άνοιξη 2008

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και πολλές φορές η επιλογή γίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Θέλοντας να ξεκαθαρίσω το τοπίο σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό αγοράς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από ένα κινητό τηλέφωνο. Ενημερωθείτε λοιπόν για το τι «παίζει» στην […]

Πριν αγοράσεις How

Μεταχειρισμένα κινητά | Ο 10λογος του καλού αγοραστή

Μιας και τα τελευταία τρία χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 30 κινητά τηλέφωνα από τα οποία τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και τα αγόρασα μέσω αγγελιών από site και forum στο internet, σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό για ασφαλείς αγορές. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε πριν πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας.