Υγιεινή και καθαριότητα μικροφώνου

, Υγιεινή και καθαριότητα μικροφώνουΤο μικρόφωνο αποτελεί ένα μοναδικό σύντροφο για οποιαδήποτε μουσική εφαρμογή. Είτε πρόκειται να συνοδεύσει μια γλυκιά γυναικεία φωνή είτε το σκληρό ραπάρισμα ενός ταλαντούχου MC, είναι ένα «ευαίσθητο» εργαλείο που χρειάζεται περιποίηση και συχνή φροντίδα αν θέλουμε να είναι στην καλύτερη του φόρμα για περισσότερο διάστημα.

Κάτω από σκληρές συνθήκες όπως όταν αυτό βρεθεί στα χέρια ή μάλλον μέσα στο στόμα ενός επίδοξου MC που ραπάρει ανελέητα, καταπονείτε και περνάει δύσκολες ώρες. Το σάλιο η υγρασία μετά από πολύωρη χρήση αλλά και η σκόνη που συσσωρεύεται έπειτα από κάποιο διάστημα, αποδυναμώνουν τις δυνατότητες του μικροφώνου σας το οποίο και χάνει την αρχική του φόρμα και εν τέλη δεν αποδίδει όπως όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την ενότητα “καθαρισμός μικροφώνου” έχοντας μιλήσει με ανθρώπους του χώρου, όπως ηχολήπτες και τραγουδιστές και θα προτείνουμε απλές λύσεις που μπορούν όλοι να θέσουν σε εφαρμογή με ελάχιστες πιθανότητες δυσλειτουργίας του μικροφώνου έπειτα από αυτές. Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μικρόφωνο είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη συσκευή η οποία και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Οι λύσεις που προτείνουμε έχουν εφαρμοστεί από ειδικούς και ίσως να έχετε φτάσει και εσείς έως αυτού του σημείου να τις εφαρμόσετε, πάντα όμως πέραν από τις προτάσεις αν δεν αισθάνεστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, μην επιχειρήσετε κάτι ανάλογο.

Δυναμικά μικρόφωνα
Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε ένα μικρόφωνο είναι να αφαιρέσετε την προστατευτική γρίλια. Στα περισσότερα μικρόφωνα η γρίλια είναι βιδωμένη στο κυρίως σώμα του μικροφώνου και με μια απλή περιστροφή αυτή αφαιρείται. Αν σας δυσκολέψει περιστρέψτε την δεξιά και αριστερά και απαλά αφαιρέστε την από τη κεφαλή. Τώρα είστε σε θέση να καθαρίσετε τη γρίλια χωρίς να βλάψετε το μικρόφωνο. Αυτό μπορεί να γίνει πλένοντάς την με καθαρό νερό ενώ εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα μαλακό απορρυπαντικό για καλύτερο αποτέλεσμα. Αν σε αυτήν υπάρχουν υπολείμματα κραγιόν και δύσκολης βρωμιάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ώστε να φτάσετε στα δύσκολα σημεία αποτελεσματικά. Το «σφουγγαράκι» που περιέχετε στο κυρίως σώμα του μικρόφωνου μπορεί να αφαιρεθεί και αυτό με ευκολία και να καθαριστεί κατά τον ίδιο τρόπο. Θα συνιστούσαμε όμως να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο χημικό καθαριστικό ούτε σαπούνι, μόνο σκέτο νερό. Μαζί με τη γρίλια θα πρέπει και αυτό να είναι απολύτως στεγνό πριν επανατοποθετηθεί στο κυρίως σώμα του μικροφώνου. Στα μικρόφωνα δεν αρέσει το νερό αν και τα δυναμικά μικρόφωνα έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν μικρές ποσότητες υγρασίας. Ο καλύτερος τρόπος να στεγνώσετε τη γρίλια είναι με ένα πιστολάκι για ζεστού αέρα για τα μαλλιά. Προσοχή όμως μην φέρετε το πιστολάκι σε άμεση επαφή με τη γρίλια και σε καμία περίπτωση με το σφουγγαράκι διότι η υπερβολική θερμοκρασία μπορεί να τα αλλοιώσει.

Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή ή επιτρεπτή η αφαίρεση της γρίλιας, κρατήστε το μικρόφωνο ανάποδα και βουρτσίστε την απαλά με μια οδοντόβουρτσα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να εισχωρήσει η σκόνη και η βρωμιά μέσα στο μικρόφωνο. Σε κάθε περίπτωση και μετά από κάθε χρήση θα σας προτείναμε πάλι κρατώντας ανάποδα το μικρόφωνο να το βουρτσίζετε απαλά με μια οδοντόβουρτσα και να χρησιμοποιείτε σε ελάχιστη ποσότητα κάποιο οδοντικό διάλυμα όπως αυτά που κυκλοφορούν για πλύσεις της στοματικής κοιλότητας. Περιέχουν απολυμαντικά συστατικά και άρωμα καθαριότητας που σίγουρα θα εκτιμήσετε όταν ξαναχρησιμοποιήσετε το μικρόφωνό σας. Να έχετε πάντα το σύστημά σας σβηστό πριν οποιουδήποτε είδους καθαρισμούς!

Condenser μικρόφωνα
Λόγο της πιο ευαίσθητης φύσης των condenser μικροφώνων ποτέ μην χρησιμοποιήσετε νερό ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα υγρασίας είναι ικανή να τα καταστρέψει αφήνοντάς σας στα κρύα του λουτρού. Όσα από τα μικρόφωνα αυτά φέρουν αφαιρούμενη γρίλια μπορείτε με ιδιαίτερη προσοχή όπως και με το σφουγγαράκι να τα καθαρίσετε όπως περιγράψαμε πιο πάνω. Πάντα να είστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι εντελώς στενά πριν επανατοποθετηθούν. Σε ότι αφορά μικρόφωνα που δεν αφαιρείται η γρίλια, πάλι κρατήστε τα ανάποδα και χρησιμοποιήστε μια απλή οδοντόβουρτσα. Την ίδια τεχνική καθαρισμού μπορείτε να εφαρμόσετε και στα μικρόφωνα πέτου στα όποια όμως συνιστάμε να χρησιμοποιείτε εξωτερικά σφουγγαράκια τα οποία κατακρατούν τη σκόνη και τη βρωμιά και είτε καθαρίζονται είτε αντικαθιστώνται.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android featured How

Γρήγορη μεταφορά δεδομένων από Android σε iPhone [How To]

Σήμερα θα δούμε ένα γρήγορο How To για γρήγορη και εύκολη μεταφορά δεδομένων από οποιοδήποτε Android smartphone σε iPhone.

Software Android Android Smartphones featured

Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τους χρήστες Android συσκευών που θα βελτιώσουν την ποιότητα χρήσης τους.

Πριν αγοράσεις How

Κινητό τηλέφωνο | Προτάσεις αγοράς, Άνοιξη 2008

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και πολλές φορές η επιλογή γίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Θέλοντας να ξεκαθαρίσω το τοπίο σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό αγοράς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από ένα κινητό τηλέφωνο. Ενημερωθείτε λοιπόν για το τι «παίζει» στην […]

Πριν αγοράσεις How

Μεταχειρισμένα κινητά | Ο 10λογος του καλού αγοραστή

Μιας και τα τελευταία τρία χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 30 κινητά τηλέφωνα από τα οποία τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και τα αγόρασα μέσω αγγελιών από site και forum στο internet, σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό για ασφαλείς αγορές. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε πριν πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας.