«Διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ»

, «Διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ»Το πιλοτικό πρόγραμμα «Διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ» παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του ειδικού γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλη Ασημακόπουλου. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Κώστας Κέκης.

Ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ψηφιακή Σύγκλιση», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν με 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έτη προγράμματα ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος, οργανισμοί όπως η ΕΡΤ, που απέδειξαν ότι υλοποιούν την ψηφιακή στρατηγική, θα έχουν άμεση προτεραιότητα στη χρηματοδότηση νέων δράσεων.

Στις νέες διαστάσεις που αποκτά το αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο γίνεται προσβάσιμο σε ερευνητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας», με 1.950.000 ευρώ, έδωσε την ευκαιρία για τη συστηματική διάσωση και ταξινόμηση πολύτιμου αρχειακού υλικού, που κινδύνευε να καταστραφεί. Η χρηματοδότηση των δύο έργων – ένα για βίντεο και φωτογραφία και ένα για φιλμ – έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 80% και από εθνικούς πόρους, σε ποσοστό 20%. Όπως είπε, η συνέχιση του έργου προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού η ψηφιοποίηση ολόκληρου του αρχείου απαιτεί πολύχρονη και επίπονη δουλειά.

Γι’ αυτό το λόγο, η ΕΡΤ έχει ήδη υποβάλει ένα εκτεταμένο σχέδιο χρηματοδότησης από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τεκμηριωμένο και δομημένο βάσει της σωρευμένης εμπειρίας της τριετίας που πέρασε. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε επίσης, τη συνεισφορά του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολείται στο Κέντρο Ψηφιακής Τεκμηρίωσης, χάρη στο οποίο έγινε εφικτή η αποκατάσταση, η ψηφιοποίηση, αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού. Ακόμα, ανέφερε ότι το έργο αυτό δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού σε άλλες εφαρμογές ευρυζωνικής πρόσβασης, αφού το αρχείο της ΕΡΤ, έστω και πιλοτικά, γίνεται κτήμα όλων, όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ υποστηρίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και η ιστορική έρευνα.

Δείτε επίσης:
> Εγκαίνια των νέων Γραφείων της GfK Hellas
> techblogTV: Public/ Athens, το μεγάλο opening
> Olympus E-3: Μια επαγγελματική ολοκληρωμένη μηχανή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dexter

Κατα την άποψη μου πολύ καλή ιδέα!!! Αλλά μπαίνοντας στη σελίδα πριν δυο μέρες αντιμετώπισα κάποιες καθυστερήσεις και επίσης παρατήρησα δυστυχώς ότι δε περιέχει αθλητικές μεταδόσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema ERT ERTFLIX

ERTFLIX: Μάθε πως να ενεργοποιήσεις τις νέες υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid

Μάθε πως να ενεργοποιήσεις τις νέες υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid και ακολούθησε τα βήματα του βίντεο που αντιστοιχεί στον κατασκευαστής της τηλεόρασής σου.

Home Cinema ERT ERTFLIX featured

ERTFLIX: Μάθε αν η τηλεόρασή σου είναι συμβατή με τις νέες δωρεάν υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid

Μάθε αν η τηλεόρασή σου είναι συμβατή με τις νέες δωρεάν υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid και πως να τις ενεργοποιήσεις για να δεις δωρεάν ταινίες και σειρές.

Home Cinema ERT ERTFLIX Μένουμε Σπίτι - Συμβουλές τεχνολογίας

ERTFLIX: Η υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ εμπλουτίζεται με δωρεάν ταινίες και σειρές

Η ΕΡΤ προσφέρει από σήμερα εντελώς δωρεάν 24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σήριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος.

Home Cinema ERT

ΕΡΤ Sports HD: Νέο αθλητικό κανάλι από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

Από τις συχνότητες της ΕΡΤ HD θα ξεκινήσει το νέο, αποκλειστικά αθλητικό κανάλι ΕΡΤ Sports HD το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 παίζουντας τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις όπως Super League, Football League αλλά και τα παιχνίδια της Basket League.